לדלג לתוכן

סטארגייט SG-1

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סטארגייט SG-1
לוגו הסדרה
לוגו הסדרה
מבוסס על סטארגייט עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה מדע בדיוני
יוצרים ג'ונתן גלזנר
בראד רייט
שחקנים ראו פירוט
פרסים Saturn Award for Best Syndicated/Cable Television Series עריכת הנתון בוויקינתונים
ארץ מקור ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
קנדהקנדה קנדה
שפות אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר עונות 10
מספר פרקים 214
2 סרטים (ישירות ל-DVD‏)
תוכנית המשך סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הפקה
מפיק בראד רייט, ריצ'רד דין אנדרסון, רוברט סי. קופר עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה Sony Pictures Television, MGM Television עריכת הנתון בוויקינתונים
הפצה MGM Television, הולו עריכת הנתון בוויקינתונים
מוזיקה ג'ואל גולדסמית' עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך פרק 45 דקות
שידור
רשת שידור Showtime(עונות 1-5)
Sci Fi Channel‏ (עונות 6-10)
רשת שידור בישראל הערוץ הראשון (עונות 1-9)
AXN
תקופת שידור מקורית 27 ביולי 199713 במרץ 2007
קישורים חיצוניים
דף התוכנית ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סטארגייט SG-1אנגלית: Stargate SG-1) היא סדרת מדע בדיוני אמריקאית-קנדית המבוססת על זיכיון סטארגייט, שהחל עם סרט הקולנוע באותו שם משנת 1994. הסדרה עוקבת אחר הרפתקאותיהם של ארבעת חברי צוות "SG-1", החוקרים ותרים את היקום באמצעות ה"סטארגייט", מכשיר חייזרי בצורת טבעת גדולה, המאפשר מעבר מיידי בין כוכבי-לכת המרוחקים זה מזה בגלקסיית שביל החלב, כאשר המעבר ביניהם מתבצע באמצעות חור תולעת.

הסדרה הייתה מועמדת לפרסים רבים, בהם שמונה פרסי אמי ושני פרסי הוגו. היא זכתה בחמישה פרסי סאטורן.

פרק הפיילוט שודר ב-27 ביולי 1997, וב-13 במרץ 2007 שודר הפרק האחרון של העונה העשירית והאחרונה. שני סרטי המשך שיצאו במהלך 2008 סגרו קצוות עלילה שנותרו פתוחים בסדרה. הראשון, "סטארגייט: תיבת האמת" יצא בחודש מרץ והשני, "סטארגייט: רצף הזמן", יצא בסוף חודש יולי.

בשנים 2004–2009 שודרה סטארגייט אטלנטיס, סדרת ספין אוף בת חמש עונות.

בישראל הסדרה שודרה לראשונה בערוץ הראשון עד העונה התשיעית, כל עונות הסדרה שודרו בערוץ AXN עד 2009.

מתחם הר שאיין בקולורדו, ארצות הברית הוא הבית של פיקוד סטארגייט הבדיוני בכדור הארץ.

בעולם הבדיוני של הסדרה, שמבוסס על הסרט סטארגייט, אלים רבים ממיתולוגיות של תרבויות עתיקות (כגון המצרית, היוונית ועוד) על כדור הארץ היו למעשה חייזרים מתוחכמים בשם גואולד (Goa'uld), שהתחזו לאלים. חייזרים אלה שעבדו את האנושות בעבר ופיזרו אותה על פני כוכבים רבים, בין היתר באמצעות מתקנים שנודעו בשם סטארגייט, שפירושו "שער לכוכבים". מערכת של שערים כאלו מפוזרת על פני כוכבי לכת רבים בגלקסיית שביל החלב, ועל ידי הקלדת "כתובת" במתקן חיוג של סטארגייט כלשהו ניתן ליצור חור תולעת בין הסטארגייט בו הוקלדה הכתובת והיעד. חור התולעת מאפשר מעבר מיידי של יצורים חיים וחפצים על פני מרחקים אדירים.

בשלב כלשהו הגואולד נוטשים את כדור הארץ, ומשאירים סטארגייט אחד עליו (בשלב מתקדם יותר בסדרה מגלים כי קיים סטארגייט נוסף באנטארקטיקה) בשנת 1928, במהלך חפירה ארכאולוגית בגיזה שבמצרים נחשף הסטארגייט. הוא מועבר לבסיס צבאי בארצות הברית, שם מפוענח אופן השימוש בו ונוצרת תוכנה שמחליפה את מתקן ה"חיוג" של הסטארגייט. קבוצה של אנשי צבא עוברת דרך הסטארגייט לכוכב לכת אחר, בו מתרחשת עלילת הסרט סטארגייט. לאחר השלמת המשימה בכוכב זה, הסטארגייט נותר לא פעיל משום שהצבא מאמין כי הוא מהווה שער בין שני כוכבי לכת בלבד.

במהלך עשר העונות של הסדרה, מתרחשים שלושה קווי עלילה עיקריים, במהלכם נלחמים בני האדם בשני אויבים עיקריים, ונחשפים יצורים וחייזרים מגזעים שונים, בעלי יכולות מגוונות ועליונות טכנולוגית נעלה יותר. כמו כן מתגלות טכנולוגיות חוצניות כמו כלי נשק מבוססי אנרגיה ('אקדח זאט'), פצצות רבות עוצמה (נקוואדה), ומתקנים טכנולוגיים כדוגמת טבעות שיגור אשר מתקדמים בהרבה מעבר ליכולות הטכנולוגיות של בני האדם על פני כדור הארץ. חלק מהמושגים שנעשה בהם שימוש, כמו טיסה בעל־חלל, שיגור אובייקטים לטווח קצר, תצוגת הולוגרמות, נשק לייזר, מגינים, מתקן ידני להחלמה, ושיתופן הופיעו בסדרות השונות של מסע בין כוכבים.

חלק ראשון: הגואולד (עונות 1–4)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
רבים מסיפורי הסדרה מתרכזים באלים מצריים, כמו אוזיריס, אנוביס והורוס
סטארגייט SG-1 צולם באולפן "The Bridge" בוונקובר, קנדה.

בפרק הראשון של הסדרה, שמתרחש כשנה אחרי עלילת הסרט, קבוצת בני אדם וגואולד אחד עוברת דרך הסטארגייט בכדור הארץ. הקבוצה הורגת מספר חיילים וחוטפת חיילת אחת. כתוצאה מתקרית זו, נחשפת רשת עצומה של כוכבי לכת המקושרים יחדיו בשערי הסטארגייט, כמו גם גזע הגואולד הזדוני. לפחות עשרים וחמישה צוותים הידועים בכינויים SG (קיצור למילה Stargate) נוצרים, והסדרה עוסקת בצוות הראשון, SG-1. קו העלילה הראשון עוסק בהצגת הדמויות הראשיות של הסדרה, עולם הסדרה ובלחימה נגד הגואולד. במהלך העונה השנייה של הסדרה בני האדם מתוודעים לטוק'רה, המחתרת של הגואולד, וכורתים איתם ברית. בני האדם מתוודעים לראשונה גם לגזע האסגארד הקדמוני. במהלך העונה השלישית אדוני מערכת של הגואולד מזהים בבני האדם איום ומחליטים לתקוף אותם בעוצמה לנוכח מספרם ההולך וקטן, מה שמאלץ את אנשי כדור הארץ (הקרויים בפני הגואולד "טאורי") לחתום על הסכם אי לוחמה עם חשובי הגואולד, תחת מעטה הגנה של האסגארד.

עד סוף העונה הרביעית כוחות כדור הארץ פוגעים בצורה משמעותית בגואולד, והורגים רבים מהם.

חלק שני: אנוביס (עונות 5–8)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אנוביס הוא גואולד שסולק מאדוני המערכת לאור הזוועות שביצע שהיו מחרידות אפילו עבור אדוני המערכת. עם השנים סברו אדוני המערכת שאנוביס מת אך להפתעתם לא כך הדבר. אנוביס הגיע אל אומה דסאלה, קדמונית אשר עוזרת לבני האדם להשיל את גופם הפיזי ולחיות במישור גבוה יותר של היקום בתהליך שנקרא התעלות ואשר מקנה הבנה רחבה וידע אינסופי של היקום. אנוביס הצליח לשטות באומה אשר חשבה שנשמתו טהורה ולכן סייעה לו בתהליך. כאשר הבינו הקדמונים את הטעות הנוראה שאומה עשתה הם פעלו כדי להחזיר את אנוביס חזרה אל הארץ ולמחוק את זכרונו אך מסיבה שאינה ברורה אנוביס נתקע בין המישורים. הקדמונים אסרו עליו להשתמש בכל ידע שצבר בזמן שהתעלה אלא אם היה מצליח להשיגו כגואולד, והזהירו אותו כי אם יפר זאת הם יעצרו אותו. אנוביס הצליח לשטות בקדמונים בטיפות קטנות ובכל אופן הוא השתמש במספר מקרים בטכנולוגיה חדישה שלא נראתה כמוה לפניו. אנוביס השתמש במספר גואולד זוטרים כדי שיבצעו את עבודתו - למשל אוסיריס הביאה את דבריו של אנוביס בפני אדוני המערכת.

אדוני המערכת, הטאורי וכל שאר הגזעים לא מבינים מאין השיג אנוביס את הטכנולוגיה שבה השתמש, תשובה לכך ניתנת בעונה השמינית של הסדרה.

במהלך העונה השמינית אנוביס רצה להשמיד את כל החיים בגלקסיה על ידי שימוש במכשיר קדמוני הנמצא בכוכב דאקרה אשר שימש במקור ליצירת חיים בגלקסיה. צוות ס"ג 1 פועל כדי לעצור אותו, במקביל דניאל ג'קסון נהרג על ידי המשכפלים ואומה דסאלה מאפשרת לו בפעם השנייה בסדרה לבחור האם להתעלות או למות ומביאה אותו לתחנת אמצע הדרך. דניאל מחליט לפנות לקדמונים הנמצאים במקום ולבקש מהם את עזרתם כדי לעצור את אנוביס אך ללא הצלחה. במהלך שהייתו שם דניאל מבין כי אומה היא זאת שעזרה לאנוביס להתעלות. אומה מחליטה לצאת כנגד אנוביס ובכך היא מצליחה לעכב אותו מלהמשיך לבצע את תוכניותיו להשמדת החיים בגלקסיה.

חלק שלישי: האוריי (עונות 9–10)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשתי עונות אלו, הסדרה זונחת את סיפורי המיתולוגיות לטובת אגדות המלך ארתור ונחשפים מקומות מיתיים כמו "אבלון", "קמלוט" ו"אטלנטיס". בנוסף, שתי עונות אלו עוסקות במלחמה של כדור הארץ ובני בריתו באוריי. האוריי הם גזע אנושי עתיק שהצליח להמיר את עצמו לאנרגיה, ו"התעלה" למישור גבוה יותר של קיום, וכעת משתמש בכוחותיו כדי לגרום לגזעים נחותים יותר לסגוד לו כאלים. במהלך העונות נעשים ניסיונות מצד צוות SG-1 לנסות לנטרל את היכולות של נזירי האוריי, באמצעות פיתוח כלי נשק על־שמע בתדירות גבוהה, שיפגע ביכולות המוחיות של הנזירים, וינטרל את היכולת העל טבעית שלהם. עוד מתברר כי המוטיבציה של הנזירים היא בשל הבטחת האוריי לאפשר להם ל"התעלות", הבטחה שמתבררת כהבטחת שקר. בין היתר האוריי מנסים לגרום לאנשי הג'אפה לסגוד להם ובאופן טיפוסי לדרכם, הם למשל הופכים את גארק, אחד ממנהיגי הג'אפה, לכהן. בניסיון שלהם להשתלט על העולמות, הם גם יוצרים הכלאה בין המין האנושי לאוריי, כאשר הם חוטפים את ואלה, מעברים אותה בכפייה ויוצרים את האוריסיי (Orici), שהיא למעשה הכלאה של אוריי בגוף אנושי. בהמשך כוחות לוחמים שמשרתים את האוריי פולשים בחלליות מתוחכמות ורבות עוצמה ונלחמים עם גזעים שונים. בפרק האחרון של העונה העשירית הסדרה נפרדת מגזע האסגארד, שהתנוון קשות ומחליט להוריש לרשות בני האדם את כל הטכנולוגיות שפיתח, בטרם יביא קץ על עצמו. קו עלילה זה לא מסתיים בסוף העונה העשירית והאחרונה של הסדרה, ונסגר רק בסרט ההמשך לסדרה "סטארגייט: תיבת האמת".

גזעים בולטים בסדרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלבד בני האדם, קיים מספר גדול של גזעים שונים ביקום, שיחסם אל בני האדם, או ה"טאורי" בשפתם.[דרושה הבהרה]

שיתופן גואולד

הגואולד (Goa'uld; נכתב לעיתים "גאולד") הם יצורים דמויי נחש, שיכולתם להתקיים עצמאית היא מוגבלת מאוד. הם נאלצים לחיות בתוך יצורים אחרים, בעיקר דמויי אנוש, בתור טפילים. הגואולד מתאפיינים בשתלטנות, אכזריות ואופורטוניזם, ומטרתם העיקר היא להשתלט על סביבתם. גזע הגואולד מקורם מכוכב P3X-888. כוכב הלכת אשר היה מכוסה כמעט כולו במים, התחיל להתייבש וזחלי הגואולד מצאו עצמם בסכנת הכחדה. חיפוש אחר דרך חיים אחרת הובילה את הזחלים לאונאס - גזע דמויי אדם. לאחר שזחל גואולד חודר לתוך פונדקאי דרך עורפו הוא מתמקם באזור מוחו ומשתלט על תודעתו, ואילו תודעת הפונדקאי נדחקת למין מצב של חלום אינסופי.

בעת העתיקה, גואולד בשם רע מגלה את כדור הארץ ואת בני האדם, כמו גם את העובדה שבני האדם מסוגלים להיות פונדקאים נאותים שיאפשרו להם לשרוד זמן רב. גואולד רבים משעבדים את בני האדם על כדור הארץ ואף מעבירים אותם לכוכבי לכת אחרים תוך כדי התחזות לאלים. בני-האדם בהם שוכן הגואולד מתאפיינים בעיניים זורחות וקול מתכתי ועמוק במיוחד. בדרך כלל הם ניחנים ביכולות נוספות שמקורן בטכנולוגיות מתקדמות, שמעניקות להם יתרון על אויביהם, ונותנות את הרושם שיש להם כוחות על טבעיים.

בין האלים הכוזבים ניתן למנות את אדוני המערכת אפופיס, האת'ור, אוזיריס, הרו-אר ואנוביס (הלקוחים מהמיתולוגיה המצרית), קמולוס (מהמיתולוגיה הקלטית), אמטראסו (מהמיתולוגיה היפנית), נירטי (מהמיתולוגיה ההינדית), לורד יו (מהמיתולוגיה הסינית) ובעל(מהמיתולוגיה הכנענית). רוב הגואולד נהרגים או נמלטים במהלך המחצית הראשונה של הסדרה.

הגואולד נלחמים ביניהם עבור כוח ושליטה בכוכבי הלכת ולרוב יש יחסי איבה ומלחמה ביניהם אולם על מנת להבטיח את עליונות הגואולד כנגד איומים שונים בגלקסיה ומחוצה לה הם הקימו מועצה שנקראת אדוני המערכת. במועצה זו חברים הגואולד החזקים ביותר. קבלת גואולד חדש למועצה מתקבלת על ידי תמיכה של רוב החברים בה. בעונה החמישית של הסדרה ניתן מושב במועצה לגואולד אנוביס חרף התנגדותו של לורד יו. בין פעולותיה העיקריות של המועצה ניתן למנות את מלחמת הגואולד בריטו, טוקרה והאסגרד. נציגי המועצה אחראים בין היתר על חתימת הסכם הכוכבים המוגנים עם האסגרד.

האונאס הם הפונדקאים הראשונים של הגואולד. האונאס חיו לצד הגואולד בכוכב P3X-888, עם השנים ובעקבות שינויים אקלימיים בכוכב פלשו הגואולד לגופם של האונאס והשתלטו עליהם. האונאס הופיעו לראשונה בעונה הראשונה בפרק Thor's Hammer. האונאס הם גזע פרמיטיבי בעל יכולות פיזיות גבוהות אשר התקדמותם הטכנולוגית קרובה לזו של בני האדם בתקופת האבן. האונאס חיים בצורה שבטית כאשר לכל שבט יש טריטוריה והוא מונהג על ידי זכר אלפא. על מנת להגן על עצמם מפני פלישת זחלי גואולד לגופם הם יצרו שרשראות העשויות מעצמות אשר מכסות את הצוואר והעורף. האונאס דוברים שפה אוניברסלית ויכולים לתקשר בין בני מינם הנמצאים בכוכבים אחרים, הם אינם יכולים לדבר את שפת בני האדם (למעט אונאס הנשלט על ידי גואולד) אך הם יכולים לבטא מספר מילים מצומצם ובעיקר שמות. בעונה הרביעית דניאל ג'קסון מצליח לתקשר עם אונאס הנקרא צ'אקה אשר הורג את זכר האלפא, בהמשך הסדרה צ'אקה מסייע להנהיג מרד בקרב אונאס מכוכב אחר אשר בויתו על ידי בני האדם המקומיים ומשמשים כעבדים. לימים, האונאס בכוכב זה חיים בשלום לצד בני האדם. בפרק Enemy Mine בעונה השביעית מראים האונס יכולת הבנה מפותחת של מצבים מורכבים על ידי תקשורת חזותית ושימוש באובייקטים פיזיים כדרך להבעת רעיונות. כמו כן, האונס נוהגים לפי קוד חברתי של כבוד אשר לפיו פלישה לטריטוריה שלהם מהווה עילה למלחמה. ניתן להימנע מהמלחמה על ידי כניעה והשתחוות בפני זכר האלפא, גם בפרק זה צ'אקה מסייע לצוות SG-1 להימנע ממלחמה על ידי תיווך בין הטאורי לבין האונאס המקומיים. עיקר הסכסוך הוא בגין פלישת הטאורי לכוכב של האונאס וחציבת הנאקוודה במכרה הנחשב לקדוש עבור האונאס. בסיום הפרק מושג הסכם אשר לפיו האונאס יחצבו את הנאקוודה ויעבירו אותה לידי הטאורי.

צ'אקה הוא אונאס מכוכב P3X-888. בעונה הרביעית, צ'אקה חוטף את דניאל ג'קסון כחלק מטקס התבגרות ומביא אותו לשבט שלו. במהלך הדרך לשבט של צ'אקה. דניאל מנסה לתקשר עם צ'אקה ומצליח ללמוד וללמד אותו מספר מילים. כאשר צ'אקה מביא את דניאל לשב שלו, מנהיג השבט רוצה להרוג את דניאל אולם צ'אקה תוקף אותו והורג את מנהיג השבט ותופס את מקומו. בעונה השישית צ'אקה מופיע בשני פרקים, בראשון הוא נחטף על ידי סוחרי עבדים לכוכב אחר בו בני אדם משעבדים את האונאס. הוא מוביל מרד שבסופו האונאס משתחררים מעול בני האדם. בפרק השני, צ'אקה נבחר לשמש כמגשר בין אנשי כדור הארץ לשבט אונאס בכוכב בו מוצאים מכרה נאקוודה בשטחם של האונאס.

הג'אפה (Jaffa) הם גזע שנוצר במיוחד על ידי הגואולד למטרת הדגרת שיתופני גואולד בשלבי התפתחותם הראשונית בבטנם. הג'אפה האמינו כי הגואולד הם אלים וסגדו להם. מעטים מהם פתחו במרד נגד הגואולד, שהצליח בסופו של דבר בעזרת בני האדם. לג'אפה מראה אנושי, אך הם מפגינים תכונות כגון ריפוי מהיר וכוח רב בגלל הימצאות שיתופני הגואולד בגופם. הג'אפה אינם יכולים לחיות ללא שיתופני גואולד, אלא אם כן הם מקבלים תרופה מיוחדת ('טריטונין') היכולה לשחרר אותם מהתלות שבשיתופני גואולד. בעוד שגואולד רגיל נמצא במוחו של הפונדקאי, ולכן שולט עליו באופן כמעט מוחלט, אצל הג'אפה הגואולד נמצאים בבטנם.

הטוק'רה (Tok'ra) זהים פיזיולוגית לגואולד, אך מתנגדים לשיטותיהם (למעשה, משמעות השם "טוק'רה" היא "נגד רע"). הם נלחמים בגואולד ובמה שהם מייצגים, ומהווים תנועת מחתרת בקרב הגואולד. הטוק'רה למעשה צאצאים של המלכה אג'וריה שערקה מהגואולד. הטוק'רה מאמינים שהפונדקאי בו יחיו צריך לבחור לקבלם, והזחל והפונדקאי צריכים לחיות בסימביוזה. בעוד שלשיתופן-הזחל מדובר בפלטפורמה לקיום פיסי שבלעדיה יכחד, האדם הפונדקאי זוכה בשל החיבור לקבל את המודעות, הידע והניסיון ארוכי הטווח של הזחל מכל "גלגוליו" הקודמים, וגם לחוסן פיסי ולאריכות ימים. לטוק'רה מגוון רחב של טכנולוגיות חייזריות, ובהן ספינות מטען המסוגלות לטוס בעל־חלל וטכנולוגיה להצמחת מנהרות במעבי האדמה, שבהם הם מסתתרים מפני הגאולד. הטוק'רה הראשון אותו פוגשים בני האדם היא ז'ולינר ממאלקשור, שנכנסת לגופה של סמנתה כדי לשרוד. אביה של סמנתה שחולה בסרטן סופני, הופך מרצונו להיות טוק'רה וכך נרפא, ונעשה "קצין הקישור" בין הטוק'רה לבני האדם. מעבר הזחל מפונדקאי לפונדקאי נעשה באמצעות תנועתו העצמאית בין שני פיות פתוחים. הטוק'רה שהוצגו באמצע העונה השנייה של הסדרה הם בעלי ברית של הטאורי (בני האדם).

גזע מתקדם ושוחר שלום. הם אינם משתמשים בנשק ומגינים על עצמם באמצעות תעתועים ואשליות. הופיעו לראשונה כבר בעונה הראשונה.

גזע מתקדם מבחינה טכנולוגית. הגזע יוצר קשרים טובים עם אנשי כדור הארץ, אך מסרב לשתף אותו בטכנולוגיה שלו כחלק מלקחי העבר. הטולאנים חלקו בעבר טכנולוגיה עם כוכב שכן אשר לבסוף טכנולוגיה זו שימשה במלחמה כנגדם.

דמויות עיקריות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אומק הוא חבר במועצת הטולאנים. הופיע לראשונה בעונה הראשונה של הסדרה כאשר צוותו השתתף בפינוי טולאנים מכוכבם לאור התפרצויות געשיות ואי-יכולת הכוכב עוד לתמוך בחיים. הפינוי יועד למושבתם החדשה הנמצאת מחוץ למערכת הסטארגייטים הידועה. אומק ידוע בקשיחותו בדבר אי-שיתוף פעולה טכנולוגי עם גזעים פרימיטיבים. במהלך הסדרה אומק נרצח בהתאם להחלטה שקיבלה מועצת הטולאנים וזאת לאור כך שהתנגד להסכם עם הגו.

קנצלרית טראבל
[עריכת קוד מקור | עריכה]

נציגת מועצת הטולאנים. דמותה הופיעה במספר פרקים בסדרה. מתפקידה כולל את ניהול הטרייאד.

תרבות ואתיקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לכל טולאן יש שבב בריאות אשר מושתל בגופו מאז ילדותו. השבב מזעיק את כוחות ההצלה אם מתגלה בעיה רפואית. על-פי החוק הטולאני איתור מקום המצאו של אדם באמצעות השבב שלא לצורכי הצלה היא עברה חמורה על הקוד האתי.

מערכת החוקה של הטולאנים מזכירה במקצת משטר דמוקרטי. נציגי הממשל רשאים להגיש מחאה הדומה להגשת שאילתה של חבר כנסת בישראל. מחאה זו מובאת בפני כל הרמות בממשל הטולאני ומחויבת בהתייחסות. כמו כן, ידוע כי החוק הטולאני אוסר עונש מוות.

טקס עתיק של צדק וכבוד ליישוב סכסוכים במסגרת החוק הטולאני. ההליך דומה במתכונתו למשפט בדין האמריקאי ומנוהל על ידי נציג מועצת הטולאנים בעניין סכסוך כלשהו. בהליך ישנם שני צדדים אשר הסכסוך נוגע אליהם. צדדים אלו נקראים מחפשים. כל צד זכאי להיות מיוצג על ידי ארכון אשר מזדהה עם הצד אותו הוא מייצג. בנוסף, מובא ארכון שלישי המסוגל להישאר נייטרלי. טראייד מסתיים כאשר הצדדים מגיעים להסכמה או כאשר נערכת הצבעה. תוצאת ההצבעה נקבעת על-פי החלטת הרוב ואשר לכל ארכון יש קול אחד בהצבעה זו.

האסגארד (The Asgard) הוא גזע מתקדם טכנולוגית אך בעל בעיות רפואיות קשות. היצורים מגזע האסגארד אינם נראים אנושיים אלא דומים לדמות "החייזרים האפורים" המקובלת בפולקלור על פני כדור הארץ. בעיות הבריאות בהן הם לוקים נגרמו מכיוון שחיפשו דרך להאריך את חייהם ופיתחו טכנולוגית שיבוט היוצרת גוף ריק אליו הם מעבירים את תודעתם, אך בכל פעם ששכפלו את השיבוט הם שכפלו אותו עם הפגם הגנטי שנוצר ביצירת השיבוט הקודם עקב כך חלה הידרדרות בפיזיולוגיה שלהם שמנעה מהם להתעלות למישור הבא של הקיום, הם פתחו בחיפושים אחרי הDNA האסגארדי, כחלק מהחיפושים קבוצה אחת של בני אסגארד חטפה בני אדם לצורך מחקר כי בני האדם הם אבות קדומים לאסגארד. לאסגארד טכנולוגיות מפותחות יותר מאשר לבני האדם, והם חושפים את הטכנולוגיות בפניהם טיפין טיפין, מלבד בפרק האחרון של הסדרה, בה מספרים האסגארדים לסאם שהגזע שלהם עומד להיכחד, והם מעבירים לחללית של SG-1 את כל הידע שלהם, התגליות שלהם ומורשתם. בין הטכנולוגיות: שיגור בני אדם והאטת זמן. אויביהם הגדולים ביותר של האסגרד הם המשכפלים. שמותיהם של כל האסגארד שנראו על ידי בני אדם נלקחו מהמיתולוגיה הנורדית. האסגארד הם בני ברית של אנשי כדור הארץ ובעבר של ברית ארבעת הגזעים.

הקדמונים (The Ancients), או "האלטרנים" הם גזע דמוי אדם מאוד מתקדם, פיזית וטכנולוגית, שחי בגלקסיית שביל החלב לפני מיליוני שנים והתפתח בכדור הארץ, שהיה לעולם הבית שלהם במשך כל השנים. שפתם דומה מאוד ללטינית (היא למעשה ניב לטיני קדום). הם ידועים כ"בוני השערים" - הגזע שבנה את רשת שערי הסטארגייט, שהתפרסה על פני הגלקסיה כולה (ובגלקסיות נוספות, כפי שנודע בסדרת ההמשך סטארגייט יוניברס). באמצעות רשת הסטארגייט, התפשטו הקדמונים בגלקסיית שביל החלב ואכלסו בה כוכבים רבים. בשלב כלשהו בהתפתחותם, החלו הקדמונים לוקים במגפה שהתפשטה בכל הגלקסיה, וכמעט והכחידה אותם כליל. חרף ניסיונותיהם להתגבר על המגפה, הגיעו הקדמונים למסקנה כי לא ניתן עוד לעשות דבר אלא להימלט לגלקסיה אחרת ולהותיר את כל הנגועים מאחור, על כל הכאב שבכך. הם בנו עיר מעופפת ומתקדמת מאוד, הנקראת אטלנטיס, ועברו בעזרתה אל גלקסיית פגסוס, כשהם מותירים מאחור, כאמור, את כל האוכלוסייה הנגועה.

הקדמונים שנותרו על כדור הארץ ולקו במגפה, ניסו דרכים שונות להתגבר עליה, אך ללא הועיל (אחד הניסיונות היה ניסיון "לשכתב" את צעדיהם על ידי לולאת זמן, שגם הוא לא צלח). לבסוף, נראה שהמצב החדש של התמודדות עם המוות וההכחדה הכמעט מלאה של הגזע שלהם הביאה אותם לתובנות חדשות ולרמה מאוד גבוהה של הארה רוחנית, מאחר שהפתרון היחידי הנראה לעין לשימור הגזע היה בסופו של דבר להתעלות למישור קיום גבוה יותר, שבו הם נוטשים את גופם החומרי וחיים כאנרגיה טהורה. הבעיה נוצרה כאשר קבוצה מסוימת מהם לא יכלה להרשות לעצמה להתנתק לגמרי מצורת החיים החומרית, וחבריה החליטו לשמר את הגזע בדרך אחרת: "אתחול" של כל תהליך האבולוציה על ידי השמדת החיים על פני הגלקסיה, וחזרה למקורות הראשוניים של ההתפתחות שלהם. הם ידעו כי על ידי כך, ייווצרו חיים חדשים על פני כדור הארץ ויחל להתהוות תהליך אבולוציה נוסף, שיסתיים לבסוף בהתפתחות שנייה של הגזע שלהם. כתוצאה מפעולה זו, התפתחו החיים על כדור הארץ לצורתם כפי שהיא מוכרת לנו כיום.

באשר לאלה שעברו אל גלקסיית פגאסוס, הם המשיכו להתפתח טכנולוגית במשך מיליוני שנים נוספות, ואף להתפשט בכל הגלקסיה, שגם בה הם פיזרו שערים (סטארגייט) בין הפלנטות שהם אכלסו. עם הזמן, הם נתקלו באויב חדש, הנקרא "רפאים" (Wraith), שהיה לאויב המכריע של הקדמונים בפגאסוס. מספרם הרב של הרפאים היה ליתרון מכריע עבורם במלחמה מול הקדמונים, שהובסו על אף יתרונם הטכנולוגי. לבסוף, התרחש בפגאסוס אותו התהליך שהתרחש בשביל החלב: הקדמונים בפגאסוס, שידעו על גורל אחיהם משביל החלב, החליטו לחקור "התעלות", ואף החלו זורעים חיים חדשים גם בגלקסיה ההיא, חיים שהתפתחו אף הם לבני אדם כיום. לבסוף, כשהמערכה כמעט והוכרעה, לקדמונים לא נותר אלא להחליט בשלב מאוחר יותר (לפני 10,000 שנה) לסגת ולשוב אל כדור הארץ, עולם הבית שלהם, כשהם מותירים מאחור את העיר אטלנטיס, בעודה נסתרת במצולות הים, בתקווה שצאצאיהם ישובו אליה ביום מן הימים. שם, בכדור הארץ הם פגשו בבני האדם של לפני 10,000 שנה, והחליטו להיטמע בין בני התרבות הפרימיטיבית, ובכך הפכו לחלק בלתי נפרד ממנה. מכאן הגיע כל הידע ההיסטורי-מיתולוגי על העיר אטלנטיס, ומכאן גם הדמיון בין שפת הקדמונים ללטינית. תוך כך, השתרש הגן הקדמוני, זה המאפשר שימוש בלעדי ברבות מן הטכנולוגיות שלהם, ב-DNA של בני האדם, ולכן ישנם בודדים המכילים את הגן הזה, ויכולים להפעיל מתקנים קדמוניים רבים.

הקדמונים שהתעלו למישור הבא של הקיום מתוארים בסדרה כיצורים נעלים, המאמינים בבחירה חופשית של בני אדם ולכן הם אינם מתערבים בעניינן של צורות החיים ה"נחותות" הללו.

בעונות 9–10 מתברר כי הקדמונים, שעד היום נחשב שהתפתחו בכדור הארץ במשך כל שנות האבולוציה שלהם, הם למעשה פלג של גזע שחי בגלקסיה רחוקה. חלק מאותו הגזע חצה את היקום בהגיעם אל שביל החלב אל כדור הארץ, והיו לקדמונים המוכרים. כל יתר בני הגזע נותרו בגלקסיה השנייה במשך כל אותם מיליוני שנים, כאשר בסופו של דבר גם שם התרחש אותו תהליך אבולוציוני. גם הם התעלו בסופו של דבר למישור קיום עליון, והפכו לגזע האוריי, שהוא האויב שמאיים על הקדמונים ובני האדם בעונות אלה.

האוריי (The Ori) הם הגזע ממנו התפצלו הקדמונים, והם זהים להם מרוב הבחינות. הם חיו בגלקסיית האם שלהם עד אשר התעלו. בניגוד לקדמונים, האוריי מאמינים שכל הגזעים הנחותים צריכים לסגוד להם, ואחת דתו של האחר או להיות מומרים לדתם או להשמד. הסיבה לצורך של האוריי במאמינים היא שעם כל מאמין, כך גדל כוחם של הישויות העליונות, מטרתם של האוריי הוא להשמיד את הקדמונים, וכל עם שימיר את דתו לדת האוריי, יקרב את מטרתם זו.

האוריי מפיצים את הבשורה שלהם באמצעות כהנים (Priors) לא חמושים, שסימן ההכר שלהם הוא גלימה חומה, סמל שנישא על חזם, מטה קסמים שראשו זורח ועיניים ריקות ממבט. הכהנים הם בעלי כוחות על טבעיים, כמו הפצת מחלות, גרימה לרעידות אדמה, טלקינזיס, ריפוי והחייאת מתים, הדברת יבולים או שגשוגם ועוד. הכהנים מנסים לשכנע בטוב או ברע את כל אלו שהם פוגשים, להמיר את אמונתם לסגידה באוריי תחת הבטחה ל"הארה" (אפשרות להתעלות למישור קיום גבוה יותר לאחר המוות). הכהנים עוברים בין העולמות רק באמצעות הסטארגייט, כך שקבורתו של השער באדמה או בנייה של קשתית עליה, חוסמת מעבר של כהן כלשהו לאותו עולם. בהמשך מתלווים לכהנים חיילים לובשי שריון וקסדות, שלהם נשקי אנרגיה דמויי קלשונים, והמעבר נעשה בחלליות משוכללות ורבות עוצמה, שבהן הכהנים שולטים בכוח המחשבה.

בתוכנית, גזע זה מכונה לעיתים "דת האוריי". הכהנים מדברים במנטרות הצהרתיות ובציטוטים מספר הקודש שלהם שנקרא "ספר המקור" (Book of origin), שבו יש, בין היתר, תיאורים על ניסים שאירעו לאנשים מסוימים. כאשר כהני האוריי מופיעים לעיתים, מושמעת מוזיקה כנסייתית. הסגנון והתוכן מזכירים את הנצרות הקתולית ("קדושים הם האוריי", "מי שהרוע נגע בו - לא יוכל להגאל", "מבורכים הם אלו ההולכים בעקבות המקור"), ויש הסוברים כי זאת הכוונה של כותבי התסריט.

חרק "משכפל" מכני

המשכפלים (The Replicators) הם גזע של מכונות תבונתיות, בעלות יכולת שכפול עצמי ויכולת למידה והבנה מהירה של טכנולוגיה. כל משכפל בנוי מיחידות מודולריות בעלות כוח מחשוב עצמאי. המשכפלים, שניזונים ממתכת, מופיעים לרוב בצורת חרקים מכניים, אך גם יכולים להופיע כדמויות של בני אדם. כמו לחרקים יש למשכפלים מלכה, שיוצרת מחומרי הגלם שבסביבה דור חדש. המשכפלים מנהלים מלחמה גלויה עם מספר גזעים אורגניים ומתעלמים לחלוטין מהשאר, אלא אם כן הם מסכנים אותם. יכולתם "לספוג" טכנולוגיה ולהבין אותה במהירות הופכת את המשכפלים לאויבים מסוכנים ומתוחכמים. האסגארד שנעזרים באנשי כדור הארץ במלחמתם במשכפלים, נוכחו לדעת כי דווקא הטכנולוגיה הפרימיטיבית יחסית של אנשי כדור הארץ ושימוש בקליעים טובה יותר במלחמה כנגד המשכפלים, מאשר הטכנולוגיה שלהם. הוצגו בסוף העונה השלישית של הסדרה.

בעונה החמישית מתברר כי מקורם של המשכפלים, שנלחמים עד אז בגזע האסגרד בגלקסיה נפרדת, הוא דווקא בגלקסיה שלנו. SG1 מגלים שרידים שלהם בפלנטה נטושה וכן אנדרואידית. כאשר מפעילים אותה, מגלים שהיא תוכנתה עם אישיות ילדותית ויצרה את המשכפלים כמשחק עבור עצמה. על אף ששלטה בהם בתחילה, פיתחו המשכפלים רצון עצמי והשמידו את כל החיים בפלנטה.

בסוף העונה השמינית משומדים כל המשכפלים הנמצאים בגלקסיית שביל החלב.

גזעים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גזע דמוי לטאה המופיע בפרק יחיד בסדרה. צוות SG-1 מיישב בכוכב נטוש את בני בריתו האנקרנים. האנקרנים הם גזע דמוי בני אדם אשר יש להם צרכים סביבתיים מיוחדים והם לא מתקיימים בכל כוכב, הם הופרדו מכוכב האם שלהם והתיישבו על הכוכב הנ"ל, לאחר שהתחילו לבנות את המושבה הם הבחינו בחללית לא מוכרת אשר החלה לבצע תהליך של טרנספורמציה לכוכב על מנת שיוכל בעתיד להיות הכוכב של הגאד מר. החללית יצרה הולוגרמה בדמותם של האנקרנים על מנת להסביר להם מדוע התהליך הזה מבוצע ומדוע לא תוכל החללית מלעצור את התהליך ולחפש כוכב אחר. צוות SG-1 ניסה ללא הצלחה לעצור את החללית. לבסוף הצליחו האנקרנים וההולוגרמה להגיע לפשרה והאנקרנים עזבו את הכוכב לטובת כוכב האם שלהם אשר עד כה לא ידעו על מיקומו. במהלך הפרק נראית הולוגרמה של גזע הגאד מר ומסופר הסיפור אודות בניית החללית אך למעט מידע זה לא ידוע דבר על הגזע ומעולם לא פגשו בו בהמשך הסדרה.

לא ידוע הרבה על גזע זה. בעונה השנייה של הסדרה מסופר על ידי האסגרד על ברית בן 4 גזעים שהייתה בגלקסיה (אסגרד, נוקס, הקדמונים והפורלינג). במהלך הסדרה יש אזכורים לטכנולוגיה שהייתה בשימוש גזע זה אך לא ידועה זהותם והמראה שלהם, עד להופעתם הקצרה בפרק ה-200 של הסדרה בעונה העשירית. פרק זה, המהווה פרודיה למספר סרטי קולנוע וסדרות טלוויזיה פרי מוחו של הבמאי, מציג הצצה חטופה לגזע הפרלינג, שתוארו כיצורים קטנטנים שחזותם דומה לשילוב בין דובי קואלה וגזע האווק מסרטי מלחמת הכוכבים. לפי הערות מפיק הסדרה ג'וזף מאלוזי לגבי הפרק, תיתכן האפשרות סוף כל סוף לחזות במראם של גזע הפרלינג, שעד כה נזכר רק בשמועות[1].

גזע נוסף שלא הוזכר שמו מופיע בעונה 8 פרק 12, כאשר במהלך בו חוטפת וואלה את הפרומיתאוס, מתברר שהיא רוצה לסחור בספינה בתמורה למאגר נקוואדה שאמור להיות מסופק לה על ידי שני יצורים בני גזע שלא הופיע קודם בסדרה - הם בגובה אדם, עם אוזניים המשתלשלות על הכתפיים, וצבעם נוטה לירוק ב'ז. הגזע מופיע שוב בעונה 9 פרק 4

טכנולוגיות עיקריות בסדרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספינת אם של גזע הגואולד. מבנה הספינה הוא בצורת פירמידה, הספינה מופעלת בעזרת טכנולוגית מחשבי-קריסטלים. לספינה אמצעי נשק מתקדמים הכוללים נשק מבוסס אנרגיה. הספינה מצוידת במנועי תת-אור אשר מאפשרים תנועה במרחבי החלל הרגיל ומנועי על־חלל אשר מאפשרים לנוע במהירות הגבוהה ממהירות האור. כמו כן, לספינה יש מגן מבוסס אנרגיה אשר סופג את האנרגיה מנשקי האויב. עם הופעתו של אנוביס, שדרגו הגואולד את מגיני ונשקי ספינות הא'טאק עד כדי כך שהצליחו להביס ספינת אם של האסגרד.

ספינת מסע של הגואולד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספינה המסוגלת לשאת מספר לוחמים ואשר מיועדת להעברת מטען או אישיות חשובה. הספינה מצוידת במנוע על־חלל. כמו כן, ספינה זו מצוידת בטכנולוגיית הסוואה אשר מאפשרת לה להפוך לבלתי נראית. במספר פרקים של הסדרה נצפו ספינות מסע משודרגות כך שהתוספו להם טכנולוגיות נוספות כגון: האפשרות להטעות את האויב על ידי יצירת חתימות אנרגיה מרובות ובכך להוליך שולל את האויב כי הוא מתמודד מול צי גדול יותר או האצת מהירות הספינה כך שתטוס במהירות הגבוהה בהרבה ממהירות האור.

ספינת תקיפה עם מקום ל-2 טייסים. הספינה אינה מצוידת במגן ומשמשת בעיקר כאמצעי תקיפה בתוך אטמוספירה של כוכב.

ספינת תקיפה גדולה יותר מדאון מוות ועם כלי נשק חזקים יותר.

ספינת אם של האסגרד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאסגרד מספר ספינות מדגמים שונים. ספינת האסגרד הראשונה שנראתה בסדרה היא הבלסינקר. ספינות אלו חזקות יותר מספינות הגואולד. הספינות מצוידות ביכולת שיגור של פריטים או אנשים מנקודה לנקודה, מגן אנרגיה וכלי נשק מתקדמים. אף על פי שהספינות מיועדות לפעול עם צוות גדול, ברוב הפרקים נראו ספינות אלו פועלות על ידי אסגרד יחיד.

סדרת בליסינקר
[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספינות אלה הרכיבו את צי התקיפה העיקרי של האסגרד. לספינות צורת פטיש עם כנפיים צדדיות. ספינות אלו מצוידות בטכנולוגיה מתקדמת הכוללת חיישנים מדויקים אשר יכולים לקבוע תנועה של צורות חיים על-גבי הספינה. כמו כן, הספינה מצוידת בתאי הקפאה אשר יכולים לשמר את גופו של אדם גוסס עד אשר ימצא מזור למחלתו. סדרת ספינות זו קרויה על שם מרכבתו של תור.

סדרת או'ניל
[עריכת קוד מקור | עריכה]

סדרת ספינות זו קרויה על שם קולונל ג'ק או'ניל. ייחודה של סדרה זו היא בכך שדגם ספינה זו יועד בעיקרו כנגד המשכפלים. דגם הספינה מייצג את הטכנולוגיה החדישה ביותר של האסגרד.

מטוס תקיפה אשר תוכנן בשילוב טכנולוגיה מכדור הארץ וטכנולוגיה חייזרית. מטוסים אלה מלווים את ספינות ה X-303

דגם ספינות שתוכנן ונבנה על ידי הטאורי. עם השנים השתדרגו ספינות אלה והתווספו להם טכנולוגיות ואמצעי לחימה. סדר הספינות המופיע מטה הוא מהספינה הוותיקה לחדשה ביותר.

ספינת החלל הראשונה שיוצרה על ידי בני אדם

מצאה את תיבת האמת בסרט נלחמה בצי של ארבע ספינות אוריי.

הספינה הופיעה לראשונה בסטארגייט אטלנטיס בתחילת בעונה השנייה והצילה את אטלנטיס בסוף המצור נלחמה לצד האפולו הרפאים והנוסעים בקרב להשמדת כוכב המשכפלים מפקדה קולונל סטיבן קולדוול.

הספינה של הנספח הרוסי לסטארגייט הושמדה בניסיון לבלום את כניסת האוריי לגלקסיה יחד עם ספינות ג'אפה רבות

הופיעה לראשונה בפרק האחרון של עונה שלוש תקפה את כוכב הבית של המשכפלים ונלחמה לצד הדדלוס ברפאים והנוסעים בקרב להשמדת כוכב המשכפלים מפקדה הוא קולונל אליס איתרה את צי ספינות האוריי בקצה מערכת השמש בסרט תיבת האמת

פיניקס הוא הכינוי שניתן לספינה החדשה ביותר מדגם ה X-303. היא נראתה לראשונה בפרק הסיום של העונה ה-4 בסטארגייט אטלנטיס כאשר ג'ון שפרד נשלח לעתיד וגילה כי אטלנטיס ננטשה. פגישתו עם הולוגרמה של ד"ר רודני מקיי גילתה פרטים רבים אודות הסדרה אשר לפי אותו קו זמן הושמדה על ידי הפלג של מייקל אולם עתיד זה שונה כאשר ג'ון שפרד הצליח לחזור לקו הזמן שלו לפני שהחלה שרשרת האירועים שהובילה לאובדן הספינה. בהמשך הסדרה דובר פעם נוספת על הספינה אולם לאור מותו של השחקן שגילם את ג'ורג' האמונד הוחלט לשנות את שם הספינה לג'ורג' האמונד.

אמצעי לחימה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • נשק מטה - נשק באורך של כמטר וחצי לרוב בשימוש של הג'אפה, שמופעל באמצעות נקוואדה נוזלית, ופולט פעימת אנרגיה חזקה המסוגלת להרוג בפגיעה אחת. האפקט שלו בגוף האדם הוא יצירת פצעי חריכה עמוקים.
  • זאט-ניק-א-טל (בקיצור זאט) - נשק אנרגיה ידני מתקפל שמעוצב בצורת נחש ואשר משמש גם להלם וגם להרג. צבע האלומה שהוא פולט כחולה, והאפקט שלה הוא כמו מכת חשמל. ל"זאט" שלושה אפקטים שונים:
    • ירייה אחת מהממת את הקורבן
    • שתי יריות ברצף הורגות את הקורבן
    • שלוש יריות ברצף מפרקות את הקורבן או האובייקט למולקולות.
  • מתקן יד - המתקן מעניק לעונד על היד כוחות שונים כמו פליטת אנרגיה המופעלת על אויב קרוב וגורמת לכאב רב ולשיתוק זמני, פליטת פעימת אנרגיה חזקה כדי לפגוע באויב מרוחק יחסית ואפשרות ליצור מגן אנרגיה אישי. מתקן יד ניתן לשימוש רק על ידי מי שדמו מכיל נאקוואדה (גואולד, או מי שנשלט בעבר על ידי גואולד).
  • כיסא הפיקוד - נשק שנבנה על ידי הקדמונים. על מנת להפעיל את הנשק האדם היושב בכיסא צריך להיות בעל גן מסוים אשר הכיסא פועל בנוכחותו. דרך הכיסא אפשר לפעיל מערכת נשק מתקדמת ביותר אשר יורה מל"טים (בסדרה נקראים דבורים), היכולים לחדור כל מגן ידוע ולזרוע הרס רב. כיסא הפיקוד ממוקם במוצב הקדמונים באנטארקטיקה. כמו כן, בסדרות ההמשך סטארגייט אטלנטיס, סטארגייט יוניברס יש כיסאות פיקוד נוספים.

טרנספורטיזציה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מתקן הסטארגייט שדרכו ניתן ליצור חור תולעת בין שני כוכבים מרוחקים ולעבור באופן מיידי מאחד לשני
  • שער הסטארגייט - שער שמחבר בין שני עולמות באמצעות חור תולעת. אובייקט מרכזי בסדרה. עצם טבעתי גדול ממתכת שמקורו מחוץ לכדור הארץ, עליו מוטבעים תגליפי סמלים לא מוכרים, יחד עם טבלית אבן גדולה שגם בה סמלים דומים, שמתגלה בחפירות ארכאולוגיות במצרים בשנות השלושים. שער דרכו ניתן לעבור אל כוכבי לכת מרוחקים בגלקסיה, באמצעות "חיוג" כתובת בת שבעה סמלים (ובסדרות ההמשך אף שמונה ותשעה סמלים), המציינים מסלול אל מיקומו של כוכב הלכת עליו מצוי שער זהה. הזרמת אנרגיה רבה אל השער בשעת החיוג יוצרת "חור תולעת" בין השער לבין שער היעד, שדרכו יכולים לעבור ציוד ובני אדם. במסגרת המעבר מתפרק החומר המועבר לרמה תת-אטומית ומורכב מחדש בצידו השני. ייצוב חור התולעת אינו יכול להמשך זמן רב והוא מוגבל ל-38 דקות בלבד לכל חיוג.
  • שער-על - שער גדול שמרחף בחלל ומחבר בין שתי גלקסיות באמצעות חור תולעת. שער העל הוא גדול ממדים לעומת הסטארגייט. על אף שהחלליות טסות בעל־חלל, המעבר בשער כזה מקצר את הזמן באופן משמעותי. הוצג בעונה התשיעית של הסדרה.
  • טבעות שיגור - חמש טבעות שמאפשרות לשגר אדם או חפץ ממקום למקום בטווח יחסית קצר. לטבעות יש מיקום מסוים על פני שטח מסומן. והן מופיעות רק בזמן הפעלתן, באמצעות לוח בקרה שנמצא לידן, ומעבירות את האדם או החפץ למקום שהוגדר.

טכנולוגיות אחרות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • מתקן החלמה - מתקן שנועד לרפא את רוב סוגי הפציעות. המתקן פחות חזק מסרקופג והוא ניתן לתפעול רק על ידי אדם אשר נושא נקוואדה בדמו.
  • סרקופג - מתקן דמוי ארון קבורה מצרי, אשר מסוגל לרפא, להאריך חיים ואף להחיות מתים.
  • מתקן הסוואה אישי - מתקן המסווה את המשתמש בו ומעלים אותו ואת החפצים שהוא נושא איתו. גזע לוחמים של הג'אפה בשם הסודאן, שלא היו עבדים אלפי שנים, משתמשים בו רבות בסדרה.
  • מתקן חיקוי - מתקן המאפשר לאדם ללבוש דמות אחרת שפרטיו נשמרו בזיכרון המתקן. באמצעות מתקן זה אפשר לשאול זהויות ולהתחזות לאדם או יצור אחר.
  • מתקן ההסוואה של מרלין - מתקן זה מעביר את האזור שבו נמצאים אנשים למימד אחר, ויכול לגונן עליהם באופן הזה. האנשים שנמצאים במימד האחר רואים את האחרים, אך האחרים לא יכולים להיות נגישים אליהם. לפי כמות האנרגיה המושקעת בו כך מתרחב ההקף של השפעתו. אם מושקעת בו אנרגיה רבה הוא יכול להעביר כוכב לכת שלם למימד אחר ולהגן עליו באופן הזה.
  • מתקן להשתלת זיכרון - מתקן זה שמחובר לראשו של האדם, מאפשר לעשות מניפולציות על זכרונו: לשתול זכרונות חדשים ולמחוק זכרונות ישנים.

שחקנים ראשיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
צוות הסדרה. מימין לשמאל: גנרל האמונד, דניאל ג'קסון, סמנתה קרטר, ג'ק או'ניל, קמרון מיטשל, טילק, גנרל לנדרי, ד"ר פרייז'ר וואלה מל-דורן
  • ריצ'רד דין אנדרסון - קולונל/בריגדיר גנרל/מייג'ור גנרל/לוטננט גנרל ג'ק או'ניל (עונות 1–8). קצין חיל האוויר. משמש כמפקד הצוות בשבע העונות הראשונות. ממונה למפקד על פיקוד סטארגייט לאחר שקודם לדרגת בריגדיר גנרל. בתחילת עונה 9 הוא מקודם לדרגת מייג'ור גנרל ועובר לוושינגטון די.סי., וממשיך במס' הופעות אורח בעונות 9–10.
  • מייקל שנקס - ד"ר דניאל ג'קסון (עונות 1–5, 7–10). אזרח, אגיפטולוג, מומחה לארכאולוגיה ובלשנות. ג'קסון הצטרף לצוות הסטארגייט לאחר שאשתו נחטפה לשמש פונדקאית, ונשאר בצוות עד ל"התעלותו" בעונה חמישית. החל מעונה שביעית הוא "יורד" וחוזר לצוות, ונשאר עד סוף העונה העשירית.
  • אמנדה טאפינג - קפטן/מייג'ור/לוטננט קולונל/קולונל סמנתה ("סם") קרטר (עונות 1–10). אסטרופיזיקאית וקצינה בחיל האוויר. מקודמת לדרגת מייג'ור בעונה השלישית, ולדרגת לוטננט קולונל בעונה השמינית.
  • כריסטופר ג'אדג' - טִילְק (עונות 1–10), חייזר ולוחם הג'אפה. קצינו הבכיר של הגואולד אפופיס שערק ממנו, ונלחם שכם אחד עם בני האדם למען החירות של בני גזעו. גם לאחר שחרור עמו בסוף העונה השמינית הוא ממשיך להיות חבר בצוות עד סוף העונה העשירית.
  • דון ס. דייוויס - מייג'ור גנרל ג'ורג' האמונד (עונות 1–7), ממונה על פיקוד סטארגייט. כפוף ישירות לנשיא ארצות הברית.
  • בן בראודר - לוטננט קולונל קמרון ("קאם") מיטשל (עונות 9–10). טייס קרב לשעבר ומפקד צוות SG-1 החל מהעונה התשיעית, המתאמץ לאחד מחדש את הצוות תחת פיקודו, לאחר קידומו של ג'ק או'ניל לתפקיד מייג'ור גנרל.
  • קלאודיה בלק - ואלה מל דורן (עונות 9–10). בת אנוש מכוכב אחר, נוכלת ואשת עוקץ ששימשה בעבר פונדקאית לגאולד בשם קאטש, המשתלבת בצוות SG-1.
  • קורין נמק - ג'ונאס קווין, מדען אזרחי מכוכב אחר המצטרף לצוות בזמן היעדרותו של ד"ר ג'קסון בעונה שישית.
  • בו ברידג'ס - גנרל הנרי ("האנק") לנדרי (עונות 9–10), מפקד פיקוד הסטארגייט לאחר מינוייו של ג'ק או'ניל למייג'ור גנרל. בתו היא הרופאה הראשית של הפיקוד בעונות 9–10.
  • טריל רוטרי - ד"ר ג'נט פרייז'ר (עונה 1–7) - קצינת רפואה ראשית של פיקוד סטארגייט, האחראית למצבם הרפואי של הצוות.

סרטי ההמשך

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – סטארגייט: תיבת האמת וסטארגייט: רצף הזמן

שני סרטי טלוויזיה יצאו במהלך 2008, והם סוגרים מספר עלילות שנותרו פתוחות בסדרה. הראשון, "תיבת האמת", יצא במרץ, והוא מביא את עלילת האוריי - שהחלה בעונה התשיעית של הסדרה - לסיומה. השני, "רצף הזמן", יצא בסוף יולי, והוא מתאר את התמודדותו של צוות SG-1 נגד אחרון גזע הגואולד, בעל.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]